Filamentler
Trend

İşte Elimizde PETG Filamentler. Sizin İçin İnceliyoruz.

PETG filamentler 3D yazıcılar için çıktığından bu yana, muhtemelen en çok kullanılan 3. filament çeşidi. PLA ve ABS bu sıralamada ilk ikide tabikide. PETG, genel olarak ABS’ye göre baskı alması daha kolay ve PLA ya göre ise ısıya ve sıcağa daha fazla dayanımlı bir materyaldir. Bu özelliğide onu kullanmak ve bir an önce baskılar almak için bizi cezbediyor tabikide.

PETG iyi denebilecek bir ışık geçirgenliğine sahiptir. Bu da bu malzemeyi ışık geçirgenliği aradığımız aydınlatma projelerinde sorunsuzca kullanabiliceğimiz anlamına geliyor. Ayrıca PETG dayanım ve esneklik aradığımız baskılarda da fazlasıyla tatmin edici sonuçlar verecektir.

PEKİ NASIL BASKI ALMALIYIZ:

PETG için 3d yazıcımızın sıcaklık ayarlarını doğru yapmalıyız. PLA’ya göre daha yüksek ısılarda eriyen bu materyal için benim tavsiyem nozzle sıcaklığını 240 dereceye ayarlamanız. Tabla ısısınıda 70-80 derece arası seçebilirsiniz.

BASKI TABLASI:

PETG ile baskı alacaksanız, yazıcı tablasına baskıdan önce yapıştırıcı sürmelisiniz. Benim tavsiyem, özel ucu sayesinde hem uygulaması kolay hemde su bazlı olduğu için temizlemesi kolay olan Pritt PEN sıvı yapıştırıcısı. Ben ayrıca su bazlı puzzle yapıştırıcılarını da denedim. Biraz fazla sürmek gerekiyor tablaya güzel yapışması için ama onlarda işe yarıyorlar. Baskı sonrasıda ıslak bir mendille kolayca temizlenebiliyorlar.

ÖNEMLİ:

PETG filament ile aldığınız baskıları, tabla ve baskı iyice soğumadan sakın yazıcınızdan almaya kalkmayın!

BASKI SONUÇLARI:

3D PETG BENCHY BASKI TESTİ

Bu baskı 0.15mm layer yükseliğinde alındı, PETG’nin saydamlığı bazı detayları görsel olarak kaybettirse de, hala daha detaylar oradalar. Çok güzel ve pürüzsüz bir baskı aldık.

PETG ile beklediğimden daha iyi bir sonuç elde ettim. Bacanın kenarları temiz, kompartıman kısmı gayet başarılı. Benchy’nin gövdeside gayet güzel görünüyor PETG ile aldığımız baskıda.

HAVADA ASILI KALABİLME:

Yabancıların “overhangs” dediği, benim ise havada asılı kalabilme olarak çevirebileceğim bu özellik, PETG ile kaç derecelik açıya kadar desteksiz baskı alabileceğimizi bize söylüyor.

PETG’nin çok yüksek havada asılı kalabilme değerleri olduğunu bilsem de, hala daha şaşırıyorum. Çoğu materyal, 55-60 derecelik açı ile baş edememeye başlarken, PETG 80 derecelik açılarda bile çalışabiliyor.

İPLİKLENME VE KÖPRÜLEME TESTİ:

PETG yüksek ısılarda erimesine karşın, çok az ipliklenme yapıyor. Aşağıdaki 3 boyutlu baskımızda gördüğünüz gibi, çok hafif ipliklenmeler oldu. Yarıca köprüleme testinde de gayet başarılı sonuçlar çıkardı.

Köprüleme testinde 15 mm’den 50 mm’e kadar denediğimiz PETG ile, sıkıntısız bir şekilde baskı alabildik.

BASKI SONRASI ISI ve DAYANIM TESTİ:

PETG ile aldığımız baskıların ısı dayanımının PLA materyallere göre daha iyi olduğunu söylemiştik yazımızın başında. PETG’nin de ne kadar iyi olduğunu görmek adına basit bir test yaptık.

Bunun için öncelikler 20 x 120 mm 5,88 mm yüksekliğinde bir kutu bastık.

Bu kutuyu ısıtılmış ve sonradan kapatılmış bir fırına koyduk. Fırın sıcak ama çalışmıyor bu süreçte. Biraz fırının içinde bekledikten sonra 3 boyutlu yazıcıyla bastığımız PETG, kutuyu dışarı aldık ve tekrar ölçtük.

Ölçüm sonrası ölçülerde kayda eğer bir değişim görmedik, 0.1 mm lik bir fark oluştu en çok. Bu da PETG’nin dış ortamlarda, araba içi gibi güneş altında çok sıcak olabilen yerlerde ve diğer sıcak ortamlarda iş göreceğini bize gösteriyor. Ayrıca PETG ısı yayan aydınlatma armatürlerinde de gönül rahatlığıyla kullanılabilir.

SONUÇ:

PETG her ne kadar yüksek sıcaklıklarda baskı aldığımız bir materyal olsa da, ABS gibi bizi üzmeyen, kolay baskı alınabilen, kesin sonuçlar veren, her 3 boyutlu baskıda iyi neticeler çıkaran bir materyal. Katmanlar arası birbirine kaynama özelliklerinin de çok iyi olduğunu belirtmeliyim. Ayrıca yüksek havada asılı kalabilme özelliği sayesinde Desteksiz baskılar alabilmenize olanak tanıyor. Böylece hem zamandan hemde malzemeden bizi tasarruf ettiriyor.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı